Espen Brændsrod

Lysning ved død bjørk
Vindussalen og Kabinettet, Kunstnerforbundet
17.10.–17.11.2024

Espen Brændsrøds atelier på Hovedøya i Oslofjorden er det konkrete utgangs­punktet for prosjektet som presenteres i Vindus­salen og Kabi­nettet. Han har latt den naturlig gitte avgrens­ningen av en øy være retnings­givende. En lønn rotvelta rett utenfor og streifet atelier­ets vegger. Den sorte, reine jorda som kom til syne i bakken initierte tanken. Siden er mate­rialer fra øyas fjell­partier, skogbunn, veier, sletter og strand­linjer opp­søkt, hentet ut og tatt med inn i atelieret. Sedi­menter, jord­arter og skjell er tørket, malt og siktet, og slik om­dannet til grove farge­pigmenter.

Iblandet binde­middel maler kunstneren den steds­tilknyttede paletten over små plater. Hvert enkelt maleri er her som et individuelt av­trykk av et utvalgt punkt eller felt i øyland­skapet.

De oftest mono­krome billed­flatene får en stram­het som kanskje er et resultat av et forsøk på å unngå for­tolk­ning. Når de males utføres en slags steds­for­flytning. “Landskaps­maleriene” kles i materialene fra sitt eget motiv i stedet for å skildre det. De kommu­ni­serer land­skapet gjen­nom konkret å overføre det, og Brændsrød er interessert i hvordan utstil­lingen slik ikke er det egentlige midt­punktet.

Materialene Brændsrød har hentet inn til atelieret er ikke sjeldent en blanding av det som gjerne anses som naturlige og ikke-naturlige stoffer – som kan peke på hvordan begrepene natur og ikke-natur ofte er et kunstig skille. Alt inngår i samme krets­løp. Enkelte av arbeidene som vises i utstillingen kan også antyde noe om men­neskelig aktivitet og om kritiske følger, her spesielt for Oslo­fjorden. Et av maleriene er laget av kvernede blåskjell, som det nå kun er små popu­lasjoner igjen av rundt øya og i fjorden forøvrig. Et annet bærer under­tittelen Dieselfarget sand ved båthavna.

En annen gruppe arbeider i utstillingen med samle­tittelen Omland består av rester og avkapp fra skadde, kasserte papplater. De ble anvendt som underlag under bearbeid­elsen av jord­massene i de øvrige maleriene. Opp­skrap­inger, vridninger og flekker fra prosessen har preget platene som tilfeldige, maleriske impro­visasjoner. Over disse avtrykkene har kunst­neren svart med sine egne forsiktige og syste­matiske maleriske inngrep.

I de små tegningene av bølger er det nesten som Brændsrød fremtrer, fremdeles helt nøkt­ernt, som en land­skaps­maler i tradisjonell forstand. Fra øya skildres kanskje en utsikt mot havet. Eller kanskje det like mye er tegningens egne sedi­men­tære lag det dreier seg om, nedfelt i strekens gjentakende rytmiske beveg­elser. Blikket, hånden og horisonten er også en del av økologien.

I utstillingen får man glimt av en leken og pros­es­suell refleksjon rundt maleriet som medium, og en poetisk og stillfaren berøring av den nære naturen i en kritisk tilstand. Med en empatisk til­nærming går Brændsrød til verks på bakke­nivå i det lille området han har tilgang til hver dag. I prosjektet har kunstneren gitt seg hen til både øyas begrens­ninger og sin egen estetiske søken.